Egenkjærlighet for mamma

Mar 17, 2022

Hva er egentlig egenkjærlighet?

Egenkjærlighet handler om å ta hensyn til din egen velvære og lykkeDet er kjærlige ting du gjør for deg selv i hverdagen som er basert på aksept, medfølelse og en ydmykhet mot deg selv. Egenkjærlighet er en personlig utviklingspraksis som handler om å ha en sunn, positiv innstilling mot deg selv. Du kan velge å gjøre deg selv til en prioritet i eget liv. Og jeg vil våge å påstå at dette er enda viktigere etter at du har blitt mamma. 

Etter at jeg har blitt mamma har jeg virkelig forstått hvordan jeg ser på meg selv, hvordan jeg snakker med meg selv og anerkjenner mine tidligere erfaringer. For meg handler egenkjærlighet også om å akseptere mine styrker og svakheter.  

Som småbarnsmamma handler egenkjærlighet om å stoppe opp og kjenne etter hva du trenger. Det handler om å skape pusterom for deg selv i en travel hverdag, og se din egen verdi uavhengig av barna. 

 

Hvorfor er det så vanskelig til å elske seg selv? 

Jeg tror vi alle gjør vårt beste for å leve og ha det bra, men det er ikke alltid at vi vet hvordan vi kan gjøre det som er best for oss selv. Mange av oss jakter på å bli lykkeligere og ha det bedre med oss selv. Og vi ser gjerne etter den enkleste veien der, og i dagens samfunn er at det ofte er ytre omstendigheter som gjør oss lykkeligere: mer penger, hvordan vi ser ut, og suksess på alle plan i livet. Spesielt som mamma. Det handler i grunne om at vi ikke mener at vi er gode nok som vi er. Vi vet egentlig innerst inne at det ikke er de ytre omstendighetene som gjør oss lykkeligere i dybden, men at det er en god følelse der og da. Å ikke føle at vi er god nok som vi er (bevisst eller ubevisst) er også en annen måte å si at vi ikke gir oss selv kjærlighet. Og dette kan også vises gjennom fysisk og psykisk helse, spiseforstyrrelser, lav selvfølelse, arbeidsnarkomani, selvkritikk eller følsomhet over andres kritikk, sjalusi, misunnelse, skam eller skuld. Det siste, som ofte er veldig vanlig blant oss mammaer. 

Jeg selv har erfart brist på kjærlighet til meg selv gjennom å alltid føle at jeg må strebe etter mer, strebe etter lykke som jeg trodde jeg skulle få gjennom å bli fremgangsrik og gjøre en god jobb og klatre på karreierestigen. Streben etter å bli et bedre menneske å klare av mer ting. Dette med en grunntro om at jeg ikke er god nok som jeg er. Jeg hadde i tillegg problem med å ta emot kritikk fra andre, problem i romantiske relasjoner og et ønske om å please alle rundt meg. Kanskje du kan kjenne deg igjen i noe av dette? Eller at det er andre ting du har eller hatt som ligger under og gjør at du føler du ikke er god nok. De fleste av oss har det. 

Men dette er noe du kan endre på.

I coachingprogrammet jeg tilbyr deg som mamma jobber vi med å begynne å prioritere deg selv i ditt liv, til å gi deg selv egentid for å hvile, gjøre de tingene som gjør at du har det bra. Og vi jobber i dybden med hva du sier til deg selv, og hvordan vi kan endre på tankemønster. Vi jobber med egenkjærlighet gjennom alle våre timer. Det er et stort steg i riktig retning for å begynne å leve det livet du ønsker å leve.

 

 

I boken min Magisk mammatid deler jeg også 3 steg til å praktisere egenkjærlighet, gjennom å prioritere deg selv i ditt liv.