Mindfulness - hva er det og hvilke effekter har det?

Aug 12, 2021

Hva er mindfulness?

Mindfulness handler om å være tilstede i øyeblikket og føle etter hvordan det kjennes i kroppen, uten å dømme, uten en agenda, uten å fikse noe.

Det handler om å gå en promenad og se de små detaljene rundt oss, istedenfor å tenke på hva vi skal gjøre når vi kommer hjem, hva vi skal ordne på jobbet, hva vi burde handle eller ting vi må huske på.

Gjennom å være tilstede i nuet, er vi tilstede i kroppen vår, og kobler sammen kropp og sinn. Vi får da pustet dypere ned i magen og vi roer ned systemet. Bare dette gir oss flere helseeffekter og hjelper oss å takle en stresset hverdag. Ved å regelbundet utøve mindfulness kan du få positiva fysiske og psykiske effekter.

Fordeler med mindfulness:

  • Reduserer stress
  • Mer energi
  • Økt selvtillit og selvfølelse
  • Redusert risiko for stress, depression, angst
  • Forbedret immunforsvar

De fleste av oss har et ganske distansert forhold til kroppen vår, og det er kun hvis vi får smerter eller ubehag som vi merker hva som skjer i kroppen. Da begynner vi å bruke sansene våre og vi prøver å løse problemer for å få vekk smerten/ubehaget. Men hva skjedde egentlig alle de trinnene før kroppen skrek fra om smerte? Hvis vi hadde lyttet til kroppen tidligere hadde vi kanskje kunnet styrt unna smerten. Hvor mange ganger har du ikke forbisett at kroppen signaliserer at den er trøtt, har det ubehagelig eller følelsen av uro? Hvor mange ganger har vi ikke tatt en kopp kaffe fordi vi er så trøtte? Det er et signal fra kroppen om at det er søvnmangel. Når vi da tar den koppen kaffe demper vi kommunikasjonen vår med kroppen. Vi prøver å fikse kroppen istedenfor å kjenne etter hvordan kroppen har det. Dette handler som oftest om at vi ikke tar oss tid til å kjenne etter.

Mindfulness handler om å være tilstede for oss selv, være i øyeblikket i nået og være tilstede i kroppen vår. Fordelen er at du kan utøve det hvorsomhelst, nårsomhelst. Du trenger ingen verktøy. 

 

Her kommer tips på noen enkle øvelser du kan gjøre i hverdagen: 

  • Spør deg selv: Hvordan føles det i kroppen å se denne solnedgangen? Ikke bare opplevelsen, men  hvordan jeg reagerer på det. 
  • Pusteøvelse: Like lang inn og ut-pust. Tell til 4 på inpust, og tell til 4 på utpust. repetere opp til 10 ganger
  • Takknemelighet: tenk gjennom hva du er takknemlig for. Skriv gjerne ned 3 ting du er takknemlig for hver dag.
  • Puste flere ganger per dag:  Stopp opp og pust 5-10 dype pust ned i magen, og ha fokuset på pusten i kroppen (på bussen på vei til jobb/skole, inne på do, før du skal spise osv)

Praktiserer du mindfulness?

Håper dette var nyttig. Ta kontakt hvis det er noe du lurer på :)