Søvn - tips for å sove godt hele natten

egenkjærlighet hvile Aug 13, 2021

Søvn er den beste medisinen for de fleste plager, og den er gratis.

Et av mine beste tips for å ta være på helsen din er å sove 8 timer per natt.  Dette er ekstra viktig å fokusere på i perioder hvor det er veldig hektisk. Det er noe jeg prioriterer høyt i mitt liv, når jeg vet at jeg ikke helt fungerer uten søvn. For noen holder det med 6-7 timer, for noen enda mindre. Du må selv kjenne etter og lytte til hva som er riktig for din kropp.

På Bali fikk jeg lære meg av den Ayurvediske legen jeg gikk til, at det er fint å sove mellom 7-9 timer per natt, og at den beste søvnen får vi før midnatt, fra 22-24. Det er då kroppen og hjernen jobber med reparasjon og gjenoppbygging av vev. De som er kveldsmennesker mener at dette er tidspunktetet då de er som mest kreative, eller som vi også kan si: vi kommer inn i en "andre andning", og det kan være vanskelig å få sovet.

Den Ayurvediske legens anbefaling var å sove fra 22-06, siden omgivelsene og energierne rundt oss da er lagt tilrette for søvn. Dette har jeg testet en god stund nå, og det fungerer veldig fint for meg. Jeg legger meg rundt 22 og står opp kl.06:00 hver morgen. Som oftest reiser jeg ganske direkte til yogastudion for min yogapraksis, men ibland sitter jeg hjemme og drikker sitronvann og bare slapper av medan jeg lytter til rolig musikk for å få en god start på dagen.

Har du testet å sove fra 22-06?

white bed comforter

Tips for å sove godt hele natten:

  • Spis ikke for nærme leggetid - gjerne 2-3 timer før leggedags. Da får kroppen tid til å hvile matsmeltningssystemet under natten
  • Ta det med ro på kvelden. Begyn å ro ned ca 2 timer før du skal legge deg. Forberede kroppen på at det er leggedags
  • Drikk te - for eksempelvis kamomille te
  • Dusje svalt, eller dusje føttene i svalt vann. Det er beroligende og søvende.
  • Undvik sure smaker på kvelden - hårdost og yoghurt kan gjøre det vanskeligere å sovne
  • Lavendel roer ned sinnet. Du kan ha levendeldoft på sengetøyet, eller bruke det som en eterisk olje i soverommet før du skal legge deg
  • Oljemassage - massere fotsulene før leggedags, det funger avslappende. Gjerne med sesamolje
  • Sovne på venstre side - det er mest skonsamt for kroppen, matsmeltningen og hjertet
  • Puste gjennom venstre nesborre - det er beroligende og avslappende. Ta 10 langsomme pust gjennom venstre nesborr før du skal sove.