Supermat - hva er det?

detox mat Aug 27, 2021

Supermat er mat fra naturen som har veldig høyt næringsinnhold. De hjelper til å styrke immunforsvaret og støtter kroppens renselsesprosesser og gjør dermed huden vår vakrere. Vi kan kalle det for en slags naturlig medisin. Supermat er fylt av vitaminer og mineraler, sunne fettsyrer og proteiner.

Dette begrepet: "supermat", er en måte å klassifisere de beste matplantene våre på og det er et stort utvalg av frukter, grønnsaker, bær, gress, alger, frø, nøtter, urter og røtter.

Her er tips til ulike type supermat og hva de er bra for:

Blåbær - Inneholder masse antioksidanter, vitaminer og  mineraler. De har masse kostfiber og minsker riksen for betennelse i tarmen. Perfekt i smoothies eller bare å spise dem som de er.

Chlorella - En algae som har masse proteiner og klorofyll. Denne hjelper til å rense kroppen fra gifter og tungmetaller, og kan gjerne brukes under detox.

Spirulina - En algae på lik linje med Chlorella, fyldt med proteiner og antioksidanter som gir deg masse energi. Denne funker fint i smoothies, eller som tabletter.

Maca - En rot fra Peru som gir kraft og energi. Denne roten gir styrke til alle organer i kroppen og er veldig fin når du ønsker balanse i kroppen. Perfekt i smoothies.

img_3797

Spirulina og Chlorella fra now foods, Camu Camu og Maca - alt er bestilt på iherb.com

Kanel - Bra for matsmeltning og immunforsvaret. Ceylon kanel er den nyttigste kanelen. Perfekt til baking, i granola, på chiapudding mm.

Camucamu - En frukt fra Amazonas som er rik på C-vitaminer. Den er veldig fin i smoothies og energiboller, 1 ts om dagen holder.

Ingefær - En ørt som øker blodflødet i kroppen, kan hjelpe til å dempe høyt blodtrykk, det er veldig bra for matsmeltningen og forebygger betennelser i kroppen

Chiafrø - De er fyldt av sunne fettsyrer, protein, fibrer og antioxidanter. Masse omega-3 og kalsium. Kan brukes til chiapudding (se resept)

Gojibær - Disse tørkede små røde bærene er fyldt av C-vitamin og jern og styrker immunforsvaret ditt. Du kan ha dem på smoothies eller i granola for eksempel.

img_3796

Økologiske chiafrøn fra Kolonihagen (finnes på bla Rema 1000) og gojibær kjøpt på iherb.com. 

Raw kakao - Det er viktig at den er rå for at den skal kunne beholde næringen sin. Kakaoen inneholder masse antioksidanter og gir deg lykkefølelser. Perfekt i smoothies, til baking, varm kakao eller sjokoladepudding.

Avokado - Inneholder masse vitaminer, mineraler, fiber, nyttige fettsyrer og antioksidanter. Perfekt i smoothies og salater.

Hamp - Avskallede frø er en god kilde til protein, har alle aminosyrer, vitaminer og mineraler, samt Omega-3 og Omega-6. Perfekt å strø øver smoothien, til granolan eller i salater.

Matcha - Et grønt te som inneholder masse antioksidanter. Matchalatte med havremelk er perfekt hvis du ikke ønsker å drikke kaffe.

Hvetegress - Dette gresset fyller cellene med ny kraft, holder magen i form og gir deg energi. Perfekt i smoothien på morgonen.

img_3799

Wheatgrass, Matcha og Hempseeds kjøpt på Life i Sverige. Raw Cacaco Sweet nibs kjøpt på Bali

Kokosolje - Inneholder sundt mettet fett, antioksidanter og vitamin E. Den er bra for hormonbalansen, fettforbrenning,, god for hjertet. Passer perfekt å steke i, ha i smoothien, eller på kroppen - som kroppsolje. Men du kan også ha den i munnen og skylle som oil pulling.

Rå kakao - Inneholder antioksidanter og mineraler og næringstoffer som kan øke lykkefølelsen. Perfekt i desserter, kaker men også veldig god i smoothies og til granola.

Gurkemeie - Inneholder curcumin som er veldig betennelseshemmende. For å ta opp curcumin enda bedre er det fint å blande med fett og sort pepper. Feks som en varm drykk på morgonen sammen med sitron og ingefær.

Grønnkål - Inneholder mer kalsium enn melk og er rikt på omegafettsyrer, bidrar til å minske det vonde kolesterolet, samt at det er bra for leveren.

IMG-4254