Vannkefir - så enkelt kan du lage det selv

detox inspirasjon mat Sep 21, 2021

Vannkefir er en probiotisk drykk du selv kan lage - fylt med masse god bakteriekultur for tarmen.

Det er flere fordeler med å drikke vannkefir. Under fermenteringsprosessen (gjæringsprosessen) dannes organiske syrer som gjør fordøyelsen mer effektiv og øker magesyreproduksjonen. Det dannes også bakterier av den gode typen til tarmfloraen. Det er en probiotisk drykk, som betyr at den innholder levende bakteriekultur som er bra for tarmfloraen vår. Dette er samme prinsipper som Kombutcha har. Det hjelper deg bla å skape balanse i tarmen.

Hva er vannkefirkorn?

Det som gjør vannkefir til en probiotisk drykk er vannkefirkornene. Vannkefirkorn ser ut som kokt blomkålris eller kokte risengrøtkorn og kjennes ut som små svamper. Disse får du lett tak i på helsekosten, eller google så finner du en butikk som kan levere. Hvis du ikke vil kjøpe kan du få det fra en venn som har til overs. Når du laget noen runder vil du få mer kefirkorn som du også kan gi vekk til andre.

Vannkefir - gir 1 liter

Denne oppskriften innholder endel sukker, men det forsvinner under fermenteringsprosessen - vannkefirkornen spiser nemlig opp sukkeret.

  • 1 liter vann
  • 4 ss sukker – gjerne økologisk rå-rør sukker
  • 2 ss vannkefirkorn
  • 1-2 ss økologiske rosiner (uten sulfat)
  • 1-2 sitronskiver

Ta frem et norgesglass (sånn du får på feks IKEA eller Clas Ohlson). Bland vann og sukker og rør om til det er blandet sammen. Jeg varmer gjerne noen desiliter vann slik at det er enklere å røre sammen, og tilsetter siden det siste av vannet (kaldt). Etter det kan du tilsette vannkefirkornen (sukkervannet er da er blitt romstemperert og bakteriene vil ikke dø av varmen). Tilsett rosiner og sitron.

Det du trenger

Still norgesglasset på kjøkkenbenken eller på et varmt gulv. Husk å ikke lukke lokket helt igjen siden det vil produseres endel gasser som kan lage trykk hvis det blir tett. Jeg tar vekk gummiringen og lar glasset stå halvåpent.

Vannkefirkorn

 

La glasset stå på kjøkkenbenken i 24-48 timer for å fermentere. Du kan prøve deg frem ved å smake underveis. Jo tidligere du avslutter fermenteringsprosessen, desto søtere vil vannkefiren være. Jeg liker derfor å ha den stående litt lenger, opp mot 36/48 timer.

Vannkefir som står og fermenteres i vinduet

Når du er fornøyd med smaken fanger du opp rosiner og sitronskivene som flyter på toppen. Jeg bruker en sil for å skille vannkefirkornen - disse kan du spare i et glad og bruke på nytt.

Vannkefiren oppbevares i kjøleskapet og kan holde i flere uker. Fermenteringsprosessen vil fortsette i kjøleskapet, men i mye mindre grad enn om den sto på kjøkkenbenken med vannkefirkorn i, hvilket betyr at vannkefiren vil bli bittelitt syrligere med tiden.